Slumpgenerator Feedback

UUID & GUID Generator

Generera snabbt och enkelt random UUIDs (universally unique identifiers) med denna UUID generator.

*

UUID, som står för "Universally Unique Identifier", är en identifieringsmekanism som tillhandahåller unika värden världen över. Dessa identifierare är särskilt användbara när det gäller att skapa unika nycklar för databasposter, identifiera användarsessioner eller varje gång en unik identifiering behövs på en webbplats.

Hur ser en genererad UUID ut?

En UUID består av 32 alfanumeriska tecken, som ofta visas i fem grupper separerade av bindestreck. Exempel:

550e8400-e29b-41d4-a716-446655440000

Denna struktur garanterar att det, i praktiken, är mycket osannolikt att två identiska UUID:er genereras av misstag.

Fördelar med att generera och använda UUID?

  1. Om du har flera system som genererar ID:n oberoende av varandra, garanterar UUID att dessa ID:n förblir unika över alla system.
  2. Jämfört med inkrementella ID:n kan UUID:er vara svårare att gissa, vilket kan vara användbart för att förhindra skrapning eller obehörig åtkomst.
  3. De kan genereras offline utan att behöva kommunicera med en databas eller någon annan central enhet, vilket är idealiskt för system som behöver skala horisontellt.

UUID på Slumpgenerator.nu

På denna hemsidan använder vi ett javascript-bibliotek som heter uuid som enkelt genererar UUID åt dig. Såhär ser koden ut för det:

import { v4 } from 'uuid'

const uuid = v4()

Oavsett om du bygger en ny hemsida, designar ett distribuerat system eller bara behöver en pålitlig mekanism för att generera unika ID:n, är UUID:er ett robust och beprövat val. De är lätta att implementera, tack vare tillgängliga bibliotek och verktyg, och erbjuder fördelar som unikhet, säkerhet och skalbarhet.

Generera UUID
Generera UUID

Publicerad och uppdaterades senast av .